top of page

KROK 5: 2 MAGICKÉ VĚTY

Aktualizováno: 22. 3. 2021

Už víme, jak se stresovou situací pracovat. Na závěr se seznámíme se 2 magickými větami. První z nich používám už přes 20 let, druhou 10 let. Zachránily mě v mnoha těžkých chvílích. Věřím, že pomůžou i vám.


Ale dříve, než se vrhneme na 2 magické věty, přichází otázka:


Zkoušeli jste si vyřešit nějakou stresovou situaci dle postupu z minulého článku STRESOVÁ SITUACE nebo jste rovnou použili Antistresový deník nebo Průvodce v MP3? Doufám, že jste nalezli potřebné řešení. Řešení stresových situací totiž souvisí i s magickými větami. Pojďme tedy na ně.


4 DOHODY

Určitě znáte herce Jaroslava Duška. Ve svých divadelních představeních předává moudrost starých Toltéků. Tato moudrost je postavena na 4 dohodách.


První dohoda zní “Nehřeš slovem” - my si to ještě vylepšujeme na “Nehřeš slovem ani myšlenkou” - myšlenka je totiž tvůrcem stresové situace a na našich myšlenkách závisí, jak se ke stresové situaci rozhodneme postavit, co řekneme a jak zareagujeme. Myšlenkou ovlivňujeme naše fyzické pocity i emoce, celkové řešení a důsledky stresové situace (viz článek Stresová situace).


Druhá dohoda zní “Neber si nic osobně”. A s ní souvisí naše


1 MAGICKÁ VĚTA

MÁM SE RÁDA. JSEM SE SEBOU SPOKOJENÁ.

MÁM SE RÁD. JSEM SE SEBOU SPOKOJENÝ.


Každý člověk je dokonalý originál s jinými zkušenostmi, dovednostmi, životním příběhem. Nikdo, kdo nešel naší cestou nás nemůže hodnotit. To, co si o nás myslí nebo řekne 1 člověk si dalších 50 nebo 10000 nemyslí. Má smysl si brát osobně něčí subjektivní názor? Opravdu se tím chceme trápit?


Mějme se rádi takoví, jací jsme. Jsme totiž úžasní!


Zkusme si zavřít oči a chvíli si pohrávat v hlavě s větou “mám se rád/a, jsem se sebou spokojený/á”. Jaký je to pocit?


Pak můžeme zkusit přijít k zrcadlu, podívat se na tu krásnou a dokonalou bytost a říci jí to do očí. Prvně v duchu, pak nahlas. Jak se při tom cítíme? Co prožíváme?


Pokud nám to nejde, zkusme situaci vyřešit otázkami z Anistresového deníku nebo pomocí Průvodce MP3:


  • Co nejmenšího potřebujeme, abychom se měli rádi?

  • Co nejmenšího potřebujeme, abychom se sebou byli spokojení?

  • Co nejmenšího pro to můžeme udělat teď hned?

  • Jaké budou naše další kroky?


Zkoušejme si říkat tuto větu každý den a pozorujme, jak se vaše vnímání nás samotných mění. Můžeme připojit i milý úsměv.


Třetí dohoda nás nabádá “Nevytvářejte si žádné domněnky”. O domněnkách jsme se dočetli v článku OČEKÁVÁNÍ A DOMNĚNKY PUSŤ K VODĚ!.


Poslední čtvrtá dohoda zní “Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete”, stejně tak zní naše


2 MAGICKÁ VĚTA


DĚLÁM VĚCI, NEJLÉPE JAK UMÍM.


Každou vteřinu našeho života totiž děláme věci, jak za daných okolností nejlépe dovedeme. Někdy je nám dobře, jsme plní energie a elánu, někdy je nám špatně (jsme nemocní, nevyspalí…). Pokaždé mohou být jiné okolnosti.



Proč se na sebe zlobit, že se nám nepodaří něco vyřešit tak, jak jsme chtěli. Je to jen zkušenost. Můžeme se z ní poučit a třeba dostaneme možnost zkusit to znova. Zpětné sebeobviňování je destruktivní. Jen tím ztrácíme energii a elán do dalšího konání.


Zamiřme spíše k otázkám. Otázky přinášejí nové možnosti, příležitosti a změny. Jak by se situace mohla ještě zlepšit?





ZÁVĚR


3 x SE ZHLUBOKA NADECHNEME

A VYDECHNEME



A DOPŘEJEME SI TEN NEJVĚTŠÍ KOMFORT V NAŠEM ŽIVOTĚ, KTERÝ MŮŽEME:


MĚJME SE (SEBE) RÁDI ZA VŠECH OKOLNOSTÍ,

PROTOŽE VŽDY DĚLÁME VŠE, JAK NEJLÉPE DOVEDEME.

PS: A ODPOUŠTĚJME SI!

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page