top of page

JAK ZVLÁDAT STRES? KROK 1: 3x MĚŘ A JEDNOU ŘEŠ!

Aktualizováno: 21. 3. 2021

V minulém článku PROČ NEUMÍME ZVLÁDAT STRES? jsme definovali 3 možné způsoby, jakými můžeme ke stresovým situacím v našem životě přistupovat. Neřešíme je - stavíme se do role oběti, vyřešíme je - sami nebo s pomocí druhých, neřešíme je - akceptujeme vše, co k nám přichází.


V této a následujících kapitolách si budeme vysvětlovat, jakým způsobem můžeme postupovat, když se chceme naučit stresovou situaci krátkodobého, nebo dlouhodobého charakteru, zvládnout.


Začneme větou 3x MĚŘ A JEDNOU ŘEŠ! Je to první, nejdůležitější krok. Vzhledem k tomu, že nejsme truhláři nebo krejčové, nebude se jednat o klasické měření metrem. Budeme pracovat s dechem. Nemusíte se bát meditačního nebo komplikovaného dechové cvičení. Bude se jednat o jednoduchou 3dechou stopku, která dokáže zastavit nebo zásadně zmírnit nejednu stresovou situaci.


Často ve chvíli, kdy přichází stresová situace, ať už v našem soukromém nebo pracovním životě, reagujeme třemi nejčastějšími způsoby: popřením, útěkem nebo útokem. Křičíme, pláčeme, fyzicky nebo psychicky ubližujeme - nejčastěji těm, které máme nejraději - našim dětem, partnerům, rodičům. Říkáme a děláme věci, kterých litujeme. A pak se stydíme za to, jak jsme reagovali.

Jednoduchá 3dechá stopka nám umožní vytvořit si dostatečný časový prostor na to, abychom se mohli rozhodnout, jak budeme reagovat. Ano, důležité je si uvědomit, že to jak zareagujeme, je naše rozhodnutí (pokud se nejedná o akutní záchranu života, při které jednáme podvědomě).

Tuto jednoduchou 3dechou stopku můžeme používat i v jiných situacích. Společně ji budeme používat při práci s ANTISTRESOVÝM DENÍKEM a setkáte se s ní i v MP3 PRŮVODCI.


3x MĚŘ = 3x HLUBOKÝ NÁDECH A VÝDECH

Proč tři nádechy a výdechy? Proč ne třeba 5 nebo deset? Ano, pokud potřebujeme od stresové situace větší odstup a nadhled, pak můžeme dýchat mnohem déle. Vnímejme a respektujme své pocity a potřeby. Tři hluboké výdechy a nádechy nám poskytnou minimálně 10-15 vteřin navíc na naši reakci. A to opravdu není zrovna málo! Deset vteřin dáme a dostaneme místo zkaženého dne a výčitek dobrý pocit z vyřešené stresové situace.



PROČ ZROVNA DÝCHAT?

Protože dech je život. Když nedýcháme, nežijeme. Neokysličují se nám buňky, do našeho těla neproudí nová energie. Každý nádech nám pomáhá zmírňovat napětí v našem těle.

A ve chvíli, kdy se začne zmírňovat napětí, můžeme začít řešit otázku: Jaký bude náš první krok k úspěšnému zvládnutí stresové situace?



JEDNOU ŘEŠ! = JEDEN PRVNÍ KROK

(nebo kroky) k úspěšnému zvládnutí stresové situace. K tomu, aby situace dopadla za daných okolností nejlépe pro všechny zúčastněné “Já jsem OK, ty jsi OK”.


26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page